Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
29 листопада 2018 року відбулося засідання Колегії Держатомрегулювання
Опубліковано 30 листопада 2018 року о 11:55

29 листопада 2018 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України з розгляду питання «Про виконання умов ліцензії на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів». Відкриваючи засідання Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков зазначив, що ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, що засноване на підкритичній збірці, керованій лінійним прискорювачем електронів» (далі – ЯПУ «Джерело нейтронів»)створюється на базі Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (далі – ННЦ ХФТІ) у відповідності до домовленостей Вашингтонського саміту, викладених у Спільній заяві Президентів України та Сполучених Штатів Америки у квітні 2010 року, та «Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки стосовно співробітництва з питань ядерної безпеки», підписаного 26 вересня 2011 року. Реалізація проекту зі створення ЯПУ «Джерело нейтронів» здійснюється за рахунок підтримки Аргонської національної лабораторії США.

З доповіддю виступив заступник директора НДК «ПЯС» з наукової роботи, ННЦ ХФТІ Ігор Ушаков, який зазначив, що ЯПУ «Джерело нейтронів» призначене для проведення наукових та прикладних досліджень в області ядерної фізики , радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів. Спорудження цієї ядерної установки здійснюється ННЦ ХФТІ у відповідності до умов ліцензії серії ЕО 001018 на провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ЯПУ «Джерело нейтронів», що була видана Держатомрегулюванням 10.10.2013 року.

3

Виступив також начальник Відділу ліцензування нових ядерних установок – державний інспектор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Андрій Шепітчак, який повідомив про результати інспекційного обстеження та засвідчив неготовність ННЦ ХФТІ, як експлуатуючої організації, до безпечного провадження робіт стосовно першого завезення ядерного палива для ЯПУ «Джерело нейтронів» на територію промислового майданчика ННЦ ХФТІ.

 

Члени Колегії Держатомрегулювання під час обговорення зазначили, що умови ліцензії ЕО № 001018 експлуатуючою організацією виконуються, але дуже повільно, тому термін проведення фізичного пуску ЯПУ «Джерело нейтронів» постійно переноситься, проте це пов’язане головним чином із відсутністю у ННЦ ХФТІ, як експлуатуючої організації, досвіду створення будь-якої ядерної установки «з нуля», а у НАН України, як органу державного управління, досвіду управління цим процесом. Проте зафіксовані у Акті інспекційного обстеження невідповідності не впливають на можливість продовження Держатомрегулюванням терміну дії ліцензії ЕО 001018.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux