Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
22 листопада 2018 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України
Опубліковано 22 листопада 2018 року о 13:17

22 листопада 2018 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України з розгляду питання «Про стан виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС», яке відкрив Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков. У своєму виступі він зазначив, що Україна як і більшість країн ЄС реалізує стратегію обґрунтування довгострокової експлуатації енергоблоків АЕС, проектний термін експлуатації яких сплив або спливає в найближчі роки. Також звернув увагу на те, що підставою для прийняття рішення щодо внесення відповідних змін до ліцензії на право здійснення діяльності «експлуатація ядерної установки» є позитивний висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку, що розробляється відповідно до Загальних вимог до продовження експлуатації енергоблоків АЕС у понадпроектний строк за результатами здійснення періодичної переоцінки безпеки, затверджених наказом регулюючого органу.

Експлуатація енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС» здійснюється у відповідності до умов ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки «Хмельницька АЕС». Проектний термін експлуатації енергоблоку № 1 ХАЕС вичерпується 13 грудня 2018 року. Експлуатуючою організацією представлено комплект документів щодо експлуатації цього енергоблоку у зупиненому стані на період виконання необхідних організаційно-технічних заходів для обґрунтування можливості його довгострокової експлуатації.

Заслухали виступи Генерального директора ВП «Хмельницька» АЕС Панащенка М.С., начальника Відділу міцності та надійності конструкцій ядерних установок Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Шугайла О.П. та начальника Відділу довготермінової експлуатації та управління старінням – державного інспектора Департаменту з питань безпеки ядерних установок Державної інспекції ядерного регулювання України щодо роботи з розробки та погодження Звіту з періодичної переоцінки безпеки, усунення або компенсації відступів від вимог норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки, оцінки поточного технічного стану систем та елементів і строку їх експлуатації, кваліфікації обладнання, підтвердження сейсмічної стійкості обладнання, трубопроводів, будівель та споруд, управління старінням, а також щодо реалізації заходів Комплексної (зведеної0 програми підвищення рівня безпеки.

Беручи до уваги заслухані доповіді та з урахуванням результатів обговорення Колегія Держатомрегулювання вирішила вважати можливим розгляд питання щодо поновлення експлуатації енергоблоку № 1 ХАЕС на енергетичних рівнях потужності за умов:

-         продовження строку експлуатації корпусу реактора, транспортно-технологічного обладнання тощо;

-         реалізації компенсуючих заходів з підвищення кваліфікації обладнання та сейсмостійкості трубопроводів;

-         виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux