Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
10 березня 2022 року відбулось спеціальне пленарне засідання ENSREG
Опубліковано 10 березня 2022 року о 20:30

10 березня 2022 року ENSREG провів спеціальне пленарне засідання, за участі МАГАТЕ, WENRA, Держатомрегулювання та двох спостерігачів (Швейцарія, Великобританія), з метою розгляду питань ядерної безпеки українських ядерних установок у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, зокрема, погіршення ситуації в Чорнобильській зоні відчудження.

Виконуючий обов’язки Голови – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України, Олег Коріков доповів на нараді про поточну ситуацію на майданчику Чорнобильської АЕС стосовно втрати останньої лінії живлення майданчика та потенційних важких наслідків, які можуть мати транскордонний характер. Також була представлена інформація щодо ситуації у зоні відчуження та на Запорізькій АЕС.

До відома європейських колег було доведено інформацію щодо звернень національного ядерного регулятора до МАГАТЕ, WENRA, ENSREG та NATO стосовно закриття неба над Україною.

Олег Коріков закликав учасників зустрічі вжити дієвих та невідкладних заходів задля сприяння виправленню ситуації, яка склалась на ядерних об’єктах України в наслідок військової агресії РФ, приєднатись до заклику України про закриття неба та підписати відповідні звернення до міжнародних організацій.

Зі свого боку, у своїй заяві ENSREG закликає невідкладно відновити електропостачання об’єктів Чорнобильської зони відчуження та повторює свій терміновий заклик негайно відновити контроль Держатомрегулювання над усіма ядерними об’єктами та матеріалами.

ENSREG тепер використовуватиме постійну технічну групу для оцінки будь-якої нової інформації про ситуацію в Україні.

Довідково:

ENSREG, European Nuclear Safety Regulators Group (Європейська група регуляторів ядерної безпеки) це незалежний авторитетний експертний орган, створений у 2007 році, що складається з представників держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами.

WENRA, Western European Nuclear Regulator’s Association (Асоціація Західноєвропейських ядерних регулюючих органів) є провідною та впливовою європейською організацією органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС з розробки єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також з напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членами ЄС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux