Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
10-14 вересня 2018 року представники Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ взяли участь у 41-му засіданні робочої групи WENRA з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації
Опубліковано 18 вересня 2018 року о 13:52

10-14 вересня 2018 року представники Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ взяли участь у 41-му засіданні робочої групи WENRA з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації, яке відбулось у м. Любляна, Республіка Словенія.

На цьому засіданні Держатомрегулюванням була представлена самооцінка вимог нормативно-правових актів України на відповідність референтним рівням безпеки WENRA в частині зберігання радіоактивних відходів (РАВ) та відпрацьованого ядерного палива (ВЯП).

 

3

 

Референтні рівні безпеки WENRA щодо зберігання РАВ та ВЯП містять 61 вимогу та охоплюють проектування, експлуатацію, модифікацію сховищ для зберігання РАВ та ВЯП, технічне обслуговування, ремонт та інспекційні перевірки, аварійну готовність, оцінку безпеки, систему управління, обмін досвідом та інші аспекти забезпечення безпеки.

Результати розгляду представниками робочої групи WENRA значною мірою співпали із самооцінками, виконаними Держатомрегулюванням, а в деяких випадках, зокрема, в частині зберігання РАВ, їх оцінка була підвищена у порівнянні з початковою. Робочою групою також були надані рекомендації щодо подальшого вдосконалення нормативно-правової бази України в частині поводження з РАВ та ВЯП.

Результати засідання групи свідчать про успішне впровадження (гармонізацію) вимог нормативно-правових актів України у сфері використання ядерної енергії з рекомендаціями Євросоюзу та МАГАТЕ, включаючи референтні рівні безпеки WENRA.

 

 

4

 

Довідково.

WENRA - Western European Nuclear Regulator’s Association (Асоціація Західноєвропейських ядерних регулюючих органів) була заснована у 1999 році, як об’єднання вищого керівництва (голів) західноєвропейських регулюючих органів тих країн, де знаходиться принаймні одна ядерна установка на етапі будівництва, експлуатації або зняття з експлуатації.

До Асоціації WENRA входять: Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія, Литва, Нідерланди, Румунія, Словенія, Словаччина, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Великобританія.

У квітні 2015 року Держатомрегулювання набула повноправного членства в Асоціації WENRA після кількарічного перебування у статусі країни-спостерігача.

Одним з основних завдань Асоціації WENRA є розробка загальних підходів та гармонізація вимог у сфері регулювання та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, які базуються на рекомендаціях МАГАТЕ та відображають кращу практику європейських країн.

Для реалізації вищезазначених завдань у 2002 році було засновано декілька робочих груп WENRA, однією з яких є робоча група з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації – WGWD (Working Group on Waste and Decommissioning).

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux