Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулось засідання ENSREG, за участі МАГАТЕ, WENRA, Держатомрегулювання та двох спостерігачів
Опубліковано 07 березня 2022 року о 10:20

06 березня 2022 року відбулось позачергове засідання ENSREG, за участі МАГАТЕ, WENRA, України (Держатомрегулювання) та двох спостерігачів (Швейцарія, Великобританія), з метою продовження роботи за результатами першого позачергового засідання 27 лютого 2022 року та розгляду питань ядерної безпеки українських ядерних установок, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

На зустрічі розглядалися наслідки військового нападу Російської Федерації на ядерні установки, зокрема, на Запорізьку АЕС (найбільшу АЕС у Європі) та дослідницьку ядерну установку «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів»), яка розташована на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

У своїй заяві ENSREG засуджує напад російських військ на Запорізьку атомну електростанцію 04 березня 2022 року та ЯПУ «Джерело нейтронів» 6 березня 2022 року.

«Такі дії є абсолютно неприйнятними, і ми найрішучіше їх засуджуємо, враховуючи потенційні серйозні наслідки будь-якої насильницької атаки на ядерні об’єкти» - йдеться у заяві.

ENSREG закликає російських військових негайно залишити ядерні об’єкти, щоб оператор зміг забезпечити безпечну роботу об’єктів, здійснити повну оцінку їх стану та усунути пошкодження.

Зростає занепокоєння ENSREG ситуацією в Чорнобильській зоні відчуження, а саме:

− постійними обмеженнями персоналу на майданчику щодо проведення поточного технічного обслуговування та ремонту критичного для безпеки обладнання;

− неможливістю відпочинку персоналу зміни, шляхом регулярної ротації (поточна зміна перебуває на місці вже 11 днів;

− поточною нестабільністю електропостачання на об'єкт. Лише одна лінія живлення з трьох доступних, а резервна дизельна електростанція має запас палива лише на 48 годин;

− відсутністю ефективної комунікації між майданчиком та регулятором (Держатомрегулювання).

ENSREG повторює свій заклик до Російської Федерації негайно припинити свою незаконну діяльність, щоб відновити контроль Держатомрегулювання над усіма ядерними об’єктами та матеріалами в межах міжнародно визнаних кордонів України відповідно до міжнародно визнаних стандартів ядерної безпеки та фізичного захисту.

Україна, зі свого боку, закликала до вжиття невідкладних, ефективних і рішучих дій з боку світової спільноти щодо запобігання екологічної катастрофи.

Довідково:

ENSREG, European Nuclear Safety Regulators Group (Європейська група регуляторів ядерної безпеки) це незалежний авторитетний експертний орган, створений у 2007 році, що складається з представників держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами.

WENRA, Western European Nuclear Regulator’s Association (Асоціація Західноєвропейських ядерних регулюючих органів) є провідною та впливовою європейською організацією органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-членів ЄС з розробки єдиних стандартів регулювання ядерної та радіаційної безпеки всередині ЄС, а також з напрацювання умов забезпечення рівня ядерної безпеки в країнах, які планують стати членами ЄС.

Statement on the safety of nuclear installations in Ukraine following the military aggression by Russia


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux