Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Україна у європейському інформаційному просторі з обміну радіологічними даними
Опубліковано 13 вересня 2016 року о 13:44

Понад два місяця Україна присутня на мапі європейської інформаційної платформи з обміну радіологічними даними у режимі реального часу – EURDEP https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx

Європейська система обміну радіологічними даними створена Європейською Комісією у 1995 році. На сьогодні дані до системи надходять з більш ніж 5000 автоматизованих постів 40 організацій з 38 країн.

База даних EURDEP знаходиться в Інституті трансуранових елементів Об'єднаного науково-дослідного центру Європейської Комісії (JRC ЄС), м.Іспра, Італія.

Участь країн-членів ЄС у мережі регулюється рішенням 87/600 Ради і рекомендацією 2000/473 / Євратом. Вступ до мережі країн, які не є членами ЄС, здійснюється на добровільній основі, однак вітається Європейською Комісією не лише як демонстрація поточного радіаційного стану, а й наочний приклад спільного інформаційного простору і суспільних цінностей, орієнтованих на потреби людей у безпеці та інформації.

Країни, що надають свої дані до цієї системи, отримують доступ до даних інших країн-учасниць. Передачу даних від України до EURDEP забезпечує Український гідрометеорологічний центр із застосуванням власної мережі спостережень, незалежної від постів автоматизованих систем радіаційного контролю, що створені і працюють у зонах спостережень АЕС.

Забезпечення взаємодії з EURDEP, крім піднесення поінформованості населення та ЗМІ про радіаційний стан на якісно новий рівень завдяки сучаснимтехнологіям, значною мірою розширює можливості у здійсненні оцінки та прогнозу на випадок радіаційних аварій, оскільки передбачається, що надання даних у випадку надзвичайних ситуацій буде продовжуватись, однак з більш високою частотою.

Мапа EURDEP також демонструє, що в окремих місцевостях Європейського континенту коливання значень потужності експозиційної дози протягом місяця чи доби можуть суттєво змінюватись, тоді як в інших – залишаються стабільними. Інструментарій мапи дозволяє збільшувати масштаб, спостерігати за динамікою змін у часі та просторі, отримувати додаткові роз’яснення та фахові коментарі тощо.

Передача даних до EURDEP наразі здійснюється у тестовому режимі відповідно до узгоджених з JRC та Гідрометцентром форматів і протоколів, що сумісні з існуючим програмним та технічним забезпечення.

Разом з тим, Держатомрегулювання вважає за необхідне привернути увагу громадськості та ЗМІ до сучасного інформаційного ресурсу з доступною візуалізацією даних радіаційного моніторингу навколишнього середовища у просторі та часі, як надійного джерела системної інформації.

Також інформуємо що дані про радіаційний стан довкілля в нашій країні за даними радіометричної мережі спостережень гідрометеорологічної служби України вже майже 10 років регулярно висвітлюється на інтернет-сторінках Центральної геофізичної обсерваторії (www.cgo.com.ua), яка здійснює методичний супровід цієї мережі та виконує вимірювання вмісту радіонуклідів в пробах атмосферних аерозолів, поверхневих вод та ґрунтів, що відбираються відповідно до визначених регламентів спостережень.

Забезпечення присутності  України в європейському інформаційному просторі з обміну радіологічними даними є продовженням послідовної політики Держатомрегулювання у співпраці з іншими органами державної влади щодо забезпечення вільного доступу громадян до радіологічної інформації та реальним кроком євроінтеграції  у сфері безпеки.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux