Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Термін експлуатації першого енергоблоку ЗАЕС продовжено
Опубліковано 13 вересня 2016 року о 16:45

Рішенням Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України термін експлуатації енергоблоку №1 Запорізької АЕС продовжено. Захід відбувся 13 вересня 2016 року в приміщенні Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Відкрив засідання Колегії Голова Держатомрегулювання Сергій Божко: «Продовження термінів експлуатації є загальносвітовою практикою. Україна має успішний досвід у цьому напрямі: на Рівненській та Южно-Українській АЕС продовжено термін експлуатації чотирьох енергоблоків. Сьогодні ми розглядаємо можливість продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Запорізької АЕС».

Долучився до обговорення Президент державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. З його слів, перший енергоблок Запорізької АЕС проектний строк служби відпрацював. Компанією НАЕК «Енергоатом» виконано повний комплекс робіт інжинірингового та капітального характеру з оцінки технічного складу обладнання, підвищення та переоцінки безпеки, заміни обладнання, що відпрацювало свій ресурс.

«Проблеми під час модернізації виникали: більше, ніж пів року ми працювали з заблокованими рахунками, були затримки в проведенні останнього планово-попереджувального капітального ремонту, не обійшлося без труднощів у процесі відновлення працездатності дизель-генераторів. Все ж, на сьогодні всі труднощі подолано. Енергоблок №1 Запорізької АЕС до продовження терміну експлуатації готовий. Не останню роль у цьому процесі зіграла налагоджена співпраця між регулятором та експлуатуючою організацією», – запевнив Юрій Недашковський.

Голова Держатомрегулювання Сергій Божко запропонував ДП НАЕК «Енергоатом» у подальшому провести спеціальну нараду, присвячену усім проблемним питанням, що виникали під час продовження терміну експлуатації першого енергоблоку ЗАЕС. Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський ініціативу Голови підтримав.

Після виступів Президії, заступник директора з безпеки ядерних установок Державного підприємства «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» Вячеслав Бойчук представив результати Державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 Запорізької АЕС. Після чого, заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Валерій Бугай підтвердив, що за результатами інспекцій, перший енергоблок ЗАЕС має усі умови для продовження терміну експлуатації.

Від громадськості найбільш резонансним був виступ Валентина Купного, члена Громадської Ради при Держатомрегулюванні. З його, слів співробітникам Запорізької АЕС, НАЕК «Енергоатом» та Держатомрегулювання слід провести спільну інформаційну кампанію для жителів міста Нікополь з детальним роз’ясненням справжніх причин надто високої захворюваності населення у регіоні. На думку Валентина Купного, причина хвороб криється в роботі Запорізької ГРЕС, а не Запорізької атомної станції.

Наприкінці заходу мав слово Перший заступник Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський. Він наголосив, що продовження терміну експлуатації першого енергоблоку є стратегічно важливим для України. Все ж відмітив й недоліки в організації даного процесу.

За продовження терміну експлуатації першого енергоблоку ЗАЕС проголосувало 12 присутніх членів Колегії Держатомрегулювання. Термін експлуатації енергоблоку продовжено до 23 грудня 2025 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux