Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Спеціальний статус та колегіальність регулюючого органу
Опубліковано 10 лютого 2022 року о 08:00

Принцип незалежності регулюючого органу ядерної та радіаційної безпеки закріплено у положеннях національного законодавства*, у тому числі, у ратифікованих в Україні міжнародних Конвенціях, укладених угодах, а також у вимогах і стандартах Міжнародного агентства з атомної енергії та Директивах Євратом, зокрема, у Конвенції про ядерну безпеку, Об’єднаній конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу та ядерних установок, Директивах 2011/70/ЄВРАТОМ, 2014/87/ЄВРАТОМ тощо.

*Закон «Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку» визначає, що «Орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки є незалежними від державних органів, установ і посадових осіб, діяльність яких пов'язана з використанням ядерної енергії, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян.»

Одним із основних принципів дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії, визначених у статті 5 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», є «неприпустимість втручання будь-яких органів, посадових і службових осіб, громадян та їх об’єднань у вирішення питань, що належать до повноважень органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, крім передбачених законом випадків».

У відповідності до основних принципів державної політики у сфері використання ядерної енергії та радіаційної безпеки, міжнародних вимог, Держатомрегулювання має усі необхідні повноваження, інструменти та процедури для незалежного здійснення функцій державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

З метою посилення незалежного статусу органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки при прийнятті рішень і забезпечення повноти реалізації усіх складових його ефективного функціонування, Держатомрегулювання вбачає першочерговим завданням** - розроблення законодавчих підстав щодо закріплення спеціального статусу органу державного регулювання, у тому числі, як державного колегіального органу виконавчої влади.

Це міжнародна практика, що дозволяє забезпечити державне регулювання безпеки використання ядерної енергії, незалежність при прийнятті рішень та здійснення ефективного регулювання діяльності у сфері використання ядерної енергії.

«Колегіальність при прийнятті безпекових рішень дозволить відійти від практики одноосібного прийняття регулюючих рішень, підвищить рівень незалежності регулюючого органу», - виконуючий обов’язки Голови – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України, Олег КОРІКОВ.

** Певні етапи завдання щодо розробки проекту закону України про Комісію державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки вже опрацьовувалися у Держатомрегулювання з 2008 по 2017 роки з метою виконання основних рекомендації Місії МАГАТЕ з Комплексного огляду регулюючої системи (IRRS), що відбулася 2008-2010 роках. Однак ця робота необґрунтовано була згорнута у 2018 році.

Наразі у Держатомрегулюванні створена та працює робоча група з розроблення проєкту Закону України про орган державного регулювання безпеки використання ядерної енергії



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux