Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради при Держатомрегулювання від 28 квітня 2016 року
Опубліковано 02 червня 2016 року о 16:57

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

28 квітня 2016 року

 

Голова: Вербицька Т.В.

В.о. секретаря: Козулько Т.В.

 

Присутні члени громадської ради:

Вербицька Т.В. – Голова Громадської ради, ВГО «Національний екологічний центр України»;

Архангельський К.В. – ГО «Правий сектор Поділ» - передав голос Рожилу Я.О.;

Захаров В.Г. – Ядерний страховий пул – передав голос Кошарній О.П.;

Іваненко Н.П. – ВЕГО «МАМА-86» - передала голос Кошарній О.П.;

Кошарна О.П. – заступник Голови Громадської ради, Асоціація «Український ядерний форум»;

Купний В.І. – ГО «Українське ядерне товариство»;

Мамчур І.В. – ГО «Об‘єднання імені Василя Стуса» - передав голос Рожилу Я.О.;

Рожило Я.О. – ГО «Правий сектор»;

Самойленко Ю.І. – ГО «Зелений світ» - передав голос Купному В.І.

Інші присутні:

Божко С.Г. – Голова Держатомрегулювання;

Деркач А. – помічник директора ДНТЦ ЯРБ;

Зубов О.П. – заступник начальника центрального інспекційного відділу – державний інспектор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання;

Єсипенко Ю.М. - начальник центрального інспекційного відділу – державний інспектор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання;

Козулько Т.В. – начальник Відділу забезпечення роботи керівника, взаємодії з громадськістю та інформаційної політики Держатомрегулювання;

Лігоцький О.І. – заступник начальника лабораторії Відділу аналізу експлуатаційної безпеки АЕС ДНТЦ ЯРБ;

Пасюк О.Г. - ВГО «Національний екологічний центр України»;

Халенко Р.В. – начальник відділу експлуатаційної безпеки – державний інспектор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання;

Урбанський Ю.В. – виконавчий директор ВГО «Національний екологічний центр України».

 

1. Про затвердження порядку денного

Заслухали:

Вербицька Т.В. привітала учасників заходу, повідомила про порядок денний та поінформувала про наявність кворуму з урахуванням передачі голосів.

Вирішили:

затвердити порядок денний засідання Громадської ради.

 

2. Щодо нещодавніх відключень енергоблоків АЕС України (№2 Южно-Української АЕС 21.03.2016 р., №1 Южно-Української АЕС 23.03.2016 р. та №3 Рівненської АЕС 27.03.2016 р.)

Заслухали:

Лігоцький О.І. виступив з доповіддю щодо зазначеного питання, що додається.

В обговоренні питання взяли участь Божко С.Г., Рожило Я.О., Козулько Т.В., Вербицька Т.В., Халенко Р.В., Лігоцький О.І., Купний В.І., Пасюк О.Г.

На голосування виносяться:

1.     Звернутися до Міненерговугілля та НАЕК «Енергоатом» - терміново прийняти необхідні заходи з метою підвищення надійності роботи обладнання ІV класу безпеки для недопущення технологічних порушень в роботі АЕС.

Проголосували: «За» - одноголосно, «Проти» - 0, «Утрималися» - 0.

2.     Рекомендувати Держатомрегулювання оприлюднювати на офіційному веб-сайті інформацію про технологічні порушення обладнання АЕС ІV класу безпеки.

Проголосували: «За» - одноголосно, «Проти» - 0, «Утрималися» - 0.

 

3. Принципи застосування та контролю за виконанням кваліфікаційних вимог до керівників та заступників керівників структурних підрозділів, що відповідають за безпечне використання ядерної енергії, органів виконавчої влади, зокрема, Державного агентства України з управління зоною відчуження та Міністерства енергетики та вугільної промисловості, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1162

Єсипенко Ю.М. виступив з промовою щодо зазначеного питання, зазначивши, що Держатомрегулюванням не здійснюється контроль Державного агентства України з управління зоною відчуження та Міністерства енергетики та вугільної промисловості, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1162. Держатомрегулювання здійсню контроль за виконанням кваліфікаційних вимог до посадових осіб експлуатуючих організацій.

В обговоренні питання взяли участь Божко С.Г., Кошарна О.П., Єсипенко Ю.М., Вербицька Т.В., Зубов О.П., Купний В.І., Рожило Я.О.

На голосування виносяться:

1.      Звернутися до Міністра екології та природних ресурсів України із застереженням щодо безумовного виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1162 при призначенні керівників та заступників керівників структурних підрозділів, що відповідають за безпечне використання ядерної енергії в Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Проголосували: «За» - одноголосно, «Проти» - 0, «Утрималися» - 0.

2.      Звернутися до Міністра енергетики та вугільної промисловості України:

-         із застереженням щодо безумовного виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1162 при призначенні керівників та заступників керівників структурних підрозділів, що відповідають за безпечне використання ядерної енергії;

-         із проханням надати інформацію щодо відповідності кваліфікаційним вимогам, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. №1162, директора Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міненерговугілля.

Проголосували: «За» - одноголосно, «Проти» - 0, «Утрималися» - 0.

 

4. Аналіз ситуації з розморожуванням тепломережі Чорнобильської АЕС

Єсипенко Ю.М. виступив з промовою щодо зазначеного питання, розповівши про заходи, вжиті Держатомрегулюванням, для недопущення та подолання ситуації з розморожуванням тепломережі Чорнобильської АЕС взимку 2015-2016 років, в т.ч. проведення позапланової перевірки ДСП «Чорнобильська АЕС».

В обговоренні питання взяли участь Божко С.Г., Зубов О.П., Купний В.І., Єсипенко Ю.М., Пасюк О.Г., Рожило Я.О., Ю.Урбанський, Вербицька Т.В.

На голосування виносяться:

Звернути увагу Мінприроди щодо необхідності забезпечення належного опалення під час зимового періоду на ядерних та радіаційних об‘єктах Зони відчуження. Невиконання цих вимог призводить до додаткового фінансового навантаження на державний бюджет України та до призупинення робіт з перетворення об‘єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему

Проголосували: «За» - одноголосно, «Проти» - 0, «Утрималися» - 0.

 

5. Про типову структуру щорічної доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні

Козулько Т.В. представив Громадській раді проект Доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні у 2015 році та структуру щорічної доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні за останні роки, а також найбільш вдалі Доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні та інших органів ядерного регулювання.

В обговоренні питання взяли участь Козулько Т.В., Рожило Я.О., Вербицька Т.В., Кошарна О.П., Пасюк О.Г., Купний В.І.

На голосування виносяться:

1.      Оприлюднити звіт України за Об‘єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами за 2015 рік за виключенням частини, що має обмежений доступ.

2.      Визначити, що до щорічної доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні має входити блок питань, які потребують обов‘язкового висвітлення, а також блок питань що змінюються в залежності від їх актуальності протягом року.

3.      До щорічної доповіді обов‘язково має бути включений блок щодо поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.

Проголосували: «За» - одноголосно, «Проти» - 0, «Утрималися» - 0.

 

5. Різне

Вербицька Т.В. поінформувала членів Громадської ради про складання своїх повноважень, як Голови Громадської ради при Держатомрегулювання, та представила нового члена Громадської ради від ВГО «Національний екологічний центр України» Пасюка Олексія Георгійовича.

Винесла питання щодо обрання нового Голови Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України. В обговоренні взяли участь Козулько Т.В., Рожило Я.О., Вербицька Т.В., Кошарна О.П., Пасюк О.Г., Купний В.І.

На голосування виносяться:

Пропозиція обрати Головою Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Рожила Ярослава Олександровича, представника ГО «Правий сектор».

Проголосували: «За» - 6, «Проти» - 0, «Утрималися» - 3.

 

Вирішили:

1.      Звернутися до Міненерговугілля та НАЕК «Енергоатом» - терміново прийняти адекватні заходи з метою підвищення надійності роботи обладнання ІV класу безпеки для недопущення технологічних порушень в роботі АЕС.

2.      Рекомендувати Держатомрегулювання оприлюднювати на офіційному веб-сайті інформацію про технологічні порушення обладнання АЕС ІV класу безпеки.

3.      Звернутися до Міністра екології та природних ресурсів України із застереженням щодо безумовного виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1162 при призначенні керівників та заступників керівників структурних підрозділів, що відповідають за безпечне використання ядерної енергії в Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

4.      Звернутися до Міністра енергетики та вугільної промисловості України:

-        із застереженням щодо безумовного виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1162 при призначенні керівників та заступників керівників структурних підрозділів, що відповідають за безпечне використання ядерної енергії;

-        із проханням надати інформацію щодо відповідності кваліфікаційним вимогам, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. №1162, директора Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міненерговугілля.

5.      Звернути увагу Мінприроди щодо необхідності забезпечення належного опалення під час зимового періоду на ядерних та радіаційних об‘єктах Зони відчуження. Невиконання цих вимог призводить до додаткового фінансового навантаження на державний бюджет України та призводить до призупинення робіт з перетворення об‘єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему

6.      Оприлюднити звіт України за Об‘єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами за 2015 рік за виключенням частини, що має обмежений доступ.

7.      Визначити, що до щорічної доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні має входити блок питань, які потребують обов‘язкового висвітлення, а також блок питань що змінюються в залежності від їх актуальності протягом року.

8.      До щорічної доповіді обов‘язково має бути включений блок щодо поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.

9.      Обрати Головою Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Рожила Ярослава Олександровича, представника ГО «Правий сектор».

 

Голова Т. Вербицька

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux