Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Колегію Держатомрегулювання проведено
Опубліковано 03 листопада 2016 року о 16:57

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України одноголосно схвалила висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Попереднього звіту з аналізу безпеки Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Захід відбувся 3 листопада 2016 року в приміщенні Держатомрегулювання.

За словами Голови Інспекції Сергія Божка, будівництво сховищ відпрацьованого ядерного палива є сталою світовою практикою. На жаль, дане рішення є лише проміжною ланкою у вирішенні питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) у довгостроковій перспективі.

Наразі перед Україною стоїть доволі серйозний, але стратегічно важливий виклик – розробка Державної екологічної програми поводження з відпрацьованим ядерним паливом. На сьогодні програми, що охоплює ВЯП з усіх ядерних установок (АЕС, дослідних реакторів тощо) – в Україні немає.

Виступаючи на Колегії, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський відзначив необхідність прискорення розгляду питань, пов’язаних із будівництвом ЦСВЯП.

«Технології та проектні рішенні, обрані для будівництва Централізованого сховища, відповідають найжорсткішим міжнародним вимогам й забезпечують надійне зберігання ВЯП з українських АЕС. Техніко-економічне обґрунтування ЦСВЯП пройшло державну екологічну експертизу й отримало позитивні висновки. На сьогодні всі організаційно-правові питання щодо спорудження сховища вирішено. Зволікання з початком будівництва спричинить подальші фінансові втрати для України, тоді як введення його в експлуатацію суттєво підвищить енергетичну безпеку держави», – зауважив Юрій Недашковський.

Результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Попереднього звіту з аналізу безпеки ЦСВЯП представив начальник відділу зняття з експлуатації Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Сергій Кондратьєв. З його слів, проектні рішення ЦСВЯП та запланована діяльність на етапах життєвого циклу об’єкту відповідають нормативним вимогам з ядерної та радіаційної безпеки. Окремі рішення, обґрунтування безпеки яких виконані в стислому обсязі будуть деталізовані на наступній стадії проектування.

Сергій Кондратьєв озвучив також ряд вимог до експлуатуючої організації. А саме: при підготовці технічних специфікацій НАЕК «Енергоатом» повинен деталізувати інформацію щодо міцності, сейсмостійкості й надійності окремого обладнання ЦСВЯП. Крім того, до початку робіт із введення об’єкту в експлуатацію, повинен бути проведений детальний аналіз запроектних аварій.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux