Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Інтерв’ю для «Радіо Вісті»
Опубліковано 04 серпня 2016 року о 17:26

4 серпня Голова Держатомрегулювання Сергій Божко разом із кореспондентом «Радіо Вісті» обговорювали питання будівництва в Україні Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), а також – повернення з Російської Федерації осклованих високоактивних радіоактивних відходів.

Що стосується будівництва сховищ для відпрацьованого ядерного палива – то така практика є загальносвітовою. Деталі спорудження ЦСВЯП в Україні неодноразово висвітлювались Інспекцією на офіційному веб-сайті.

http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/327886

http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/328822

З 2003 року в Україні успішно експлуатується сховище для відпрацьованого ядерного палива при Запорізькій АЕС, проблем з експлуатацією сховища не виникало. Відпрацьоване ядерне паливо з інших атомних станцій (Хмельницької, Рівненської, Южно-Української) вивозиться на зберігання та переробку до Російської Федерації.

«Щороку Україна витрачає на це від 150 до 200 млн. доларів. За даними НАЕК «Енергоатом», будівництво власного ЦСВЯП коштуватиме близько 350 млн. доларів. Як бачимо, проект сповна може окупитися за кілька років», – коментує Сергій Божко.

Що стосується повернення в Україну осклованих високоактивних радіоактивних відходів (ОВРАВ) з енергоблоків ВВЕР-440 (1 та 2 енергоблоки РАЕС) – наразі тривають перемовини між НАЕК «Енергоатом» та Російською Федерацією щодо ймовірної дати їх повернення в Україну. «Сторонами обговорюється 2018 рік. На мій погляд, здійснити це практично неможливо. Адже навряд чи інфраструктура для повернення ОВРАВ в Україну за два роки буде готова. Під «інфраструктурою», я маю на увазі, перш за все, сховище для проміжного зберігання високоактивних радіоактивних відходів. Наразі його спорудження – на початковій стадії проектування», - розповідає Сергій Божко.

У 2013 році постановою Колегії Держатомрегулювання було схвалено позитивний Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки «Техніко-економічного обґрунтування інвестицій будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів, що повертаються з Російської Федерації після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС».

«На жаль, дотепер практична реалізація проекту зі спорудження сховища для ОВРАВ так і не розпочалася», – доповнив очільник Держатомрегулювання.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux