Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Гармонізація вітчизняного законодавства відповідно до стандартів ЄС триває
Опубліковано 19 липня 2016 року о 12:58

18 липня пройшло засідання Комісії Держатомрегулювання з питань гармонізації національних норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки України до референтних рівнів WENRA (Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів).

Основні теми, що обговорювались у рамках засідання:

- гармонізації норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки України з референтними рівнями WENRA за напрямами: реакторна безпека та зняття з експлуатації;

- визначення підходів щодо організації участі України у першій тематичній партнерській перевірці ЄС, що повинна розпочатися у 2017 році відповідно до вимог оновленої директиви ЄС з ядерної безпеки.

 

Одним із основних кроків для переходу України до стандартів ЄС у регулюванні ядерної та радіаційної безпеки стало набуття 26 березня 2015 року Держатомрегулювання повноправного членства у Західноєвропейській асоціації ядерних регуляторів. Участь у WENRA дозволяє Україні вдосконалювати національне законодавство з питань ядерної та радіаційної безпеки відповідно до стандартів країн-членів ЄС, через імплементацію референтних рівнів WENRA.

На сьогодні Держатомрегулюванням завершено самооцінку на відповідність національних регулюючих вимог референтним рівням WENRA з реакторної безпеки та зняття з експлуатації. Наразі тривають партнерські перевірки результатів самооцінок іншими країнами-членами WENRA. Після завершення партнерських перевірок, Держатомрегулювання розробить відповідні плани дій з удосконалення вітчизняних нормативних вимог з ядерної та радіаційної безпеки.

У рамках гармонізації законодавства України до законодавства ЄС у сфері забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, Держатомрегулювання взяло на себе зобов’язання щодо участі у першій тематичній перевірці країн ЄС.

Для даної перевірки на основі пропозицій WENRA, погоджених ENSREG (Європейською групою регуляторів у сфері ядерної безпеки), було обрано напрям «управління старінням». Перевірка повинна охопити енергоблоки АЕС та дослідницькі реактори потужністю більше 1 МВт, що експлуатуватимуться станом на 31 грудня 2017 року або будуватимуться станом на 31 грудня 2016 року.

Перевірка має виконуватися відповідно до технічних специфікацій розроблених RHWG WENRA, погоджених ENSREG, в яких визначений обсяг перевірки та структура Національного звіту, та відповідно до Технічного завдання розробленого ENSREG, в якому визначені процедурні аспекти проведення перевірки. Проекти Технічних специфікацій та Технічного завдання наразі розроблені та проходять останні етапи погодження WENRA, ENSREG, ЄК.

 

Довідково:

Референтний рівень WENRA - норма безпеки, що сформована на основі міжнародних вимог у сфері ядерної безпеки з урахуванням кращих національних практик країн-членів WENRA.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux