Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Будівництво ЦСВЯП сприятиме розвитку зони відчуження та енергетичній незалежності держави
Опубліковано 09 вересня 2016 року о 09:13

Про це днями повідомив Голова Держатомрегулювання Сергій Божко в рамках семінару, присвяченому будівництву централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в Україні. Захід стартував 6 вересня у Чикаго (штат Іллінойс, США) під патронатом Департаменту енергетики США (DoE) та технічного сприяння Аргонської національної лабораторії (ANL).

«Для України будівництво централізованого сховища є стратегічно важливим, адже це сприятиме зміцненню енергетичної незалежності та вирішить питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом у довгостроковій перспективі», – коментує очільник Держатомрегулювання. За його словами, перші кроки у цьому напрямі Україною вже зроблені. Процес ліцензування ЦСВЯП розпочався: наразі проводиться державна експертиза з ядерної та радіаційної безпеки. Експерти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), що є організацією технічної підтримки регулюючого органу, під час експертизи використовували сучасні розрахункові моделі.

«Досвід США з ліцензування та експлуатації сховищ відпрацьованого ядерного палива є значним та охоплює більшість технологій, які застосовуються у світі. Ми готові до активної співпраці з американськими колегами», – зазначає Сергій Божко.

Президент ДП НАЕК «Енергоатома» Юрій Недашковський доповнив, що для України надзвичайно важливим є перейняття американського досвіду з транспортування відпрацьованого ядерного палива.

Представник ANL Марк Натт запевнив: «Для нас важливо зрозуміти, якої технічної допомоги потребуватиме Україна при будівництві сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Ми готові надавати технічну підтримку та ділитися нашим досвідом і розробками, які ведуться в цій сфері в США».

Від України у семінарі беруть участь представники Державної інспекції ядерного регулювання, ДП НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і Чорнобильського інституту досліджень і розвитку.

Американську сторону представляють DoE, Комісія ядерного регулювання (US NRC), Аргонська національна лабораторія (ANL). Також, участь у заході беруть представники Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії (PNNL, США) та офісу DoE Посольства США в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux